Odpowiednia zastawa stołowa nieodłącznym elementem wystroju restauracji

serwisBranża gastronomiczna jest tego rodzaju biznesem, który od lat towarzyszy ludziom. W każdym mieście, zarówno tym większym, jak i najmniejszym, spotyka się restauracje, bary, puby, kawiarnie. Każdy lokal posiada własny charakter, który jest zależny od rodzaju serwowanych w nim potraw. Wynika to w głównej mierze od upodobań właściciela. Istnieją jednak pewne właściwości, które są wspólne dla każdego tego typu miejsca. Chodzi bowiem o te elementy, od których zależy powodzenie danego punktu gastronomicznego. Należą do nich przede wszystkim jakość serwowanych dań oraz estetyka wnętrza, czyli wystrój. Właściciele rozmaitych punktów gastronomicznych, bez względu na to czy są to budki z fast foodami, czy restauracje, często skupiają się jedynie na jakości przyrządzanych potraw zupełnie zapominając o wystroju wnętrza.

 Katastrofalna sytuacja to taka, w której zarówno potrawy, jak i wystrój są na najniższym poziomie jakości. Tworząc jakąkolwiek restaurację, trzeba bowiem zadać o każdy, nawet najdrobniejszy szczegół od wyglądu kieliszka i widelca poczynając, poprzez wystrój sali, na jakości potraw kończąc. Dopiero to wszystko razem może zagwarantować odniesienie sukcesu na polu gastronomicznym. Być może nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wrażenia estetyczne są tak samo ważne w przypadku każdej restauracji, jak jakość podawanych w nich dań. Nie chodzi tu tylko o oryginalny wygląd samych potraw. Choć, jak powszechnie wiadomo, wszystko, co dobrze wygląda z reguły lepiej smakuje. Równie ważny jest bowiem wystrój wnętrza. Nierzadko zdarza się, że pomimo niesamowitych smaków, nie ma się ochoty na ponowne odwiedzenie lokalu, ponieważ odstrasza on wyglądem sali. Budzi to często nieprzyjemne emocje, a przecież restauracje są tego rodzaju miejscami, w których goście mają się zrelaksować, odpocząć i przede wszystkim doznać niezwykłych wrażeń smakowych, zapachowych oraz wzrokowych.

W tym celu niezwykle ważne jest, aby właściciele zadbali o odpowiednie wyposażenie gastronomiczne, a konkretnie o ten jego element, który stanowi zastawa stołowa. Najważniejszą rzeczą jest, aby zastawa stołowa komponowała się z charakterem całego lokalu gastronomicznego. W eleganckiej restauracji nie wypada, aby jeść z talerza rodem iście z PRL-u, nawet jeśli jest najbardziej designerski. Natomiast do wizerunku baru mlecznego, nawet niezwykle nowoczesnego, nie pasuje zastawa w stylu ?na bogato?. Wszystko musi być zrównoważone. Tylko wtedy doznania smakowe będą harmonizować z wrażeniami wzrokowymi. Bardzo ważne jest również, by zadbać także o akcesoria znajdujące się na stole, a które również wchodzą w skład całej zastawy stołowej. Mowa tu o miseczkach do dipów, naczyniach do przypraw, a nawet tacach obrotowych, w razie konieczności. Całości dopełniają nieodzowne szczegóły, mogą to być wazoniki z żywymi kwiatami, świece, gustowne stroiki, lampki, odpowiednie serwety czy obrusy. Tak przygotowany stół ucisze oko każdego, nawet najbardziej wybrednego gościa. Każdą kompletną zastawę stołową tworzą komplety sztućców, porcelana i szkło. W kwestii zestawów szkła wyróżnia się:

  • pucharki do lodów
  • kieliszki do wina
  • kieliszki do wódki
  • dzbanki i karafki
  • szklanki
  • szkło do piwa
  • szkło koktajlowe

stółNależy zadbać nie tylko o skompletowanie wszystkich potrzebnych elementów, ale także o to, by każda szklanka, każdy talerz nie były w jakikolwiek sposób uszkodzone. Niewyobrażalne jest zaistnienie sytuacji, w której na stole pojawia się zastawa stołowa skompletowana z różnych zestawów. Jest to zdecydowany brak dobrego wychowania, a także świadectwo ignorancji ze strony właściciela danej restauracji. Jest to kardynalny błąd. Nie najlepszym rozwiązaniem jest również wyposażenie lokalu w sztućce wykonane z plastiku, nawet w przypadku niewielkich punktów gastronomicznych, na których stołach królują frytki, hamburgery i kebaby. Posługiwanie się tego rodzaju sztućcami odbiera smak potrawie, nie wspominając o tym, że jest to po prostu niewygodne. Do najlepszych producentów sztućców należą: Gerlach, Amefa czy Odiso. W zależności od wystroju całego wnętrza oraz charakteru lokalu, warto czasem zdecydować się na nietypowe, designerskie sztućce. Podobnie można postąpić w przypadku całej zastawy stołowej.

Faux pax to także przygotowanie zastawy, która nie pasuje do rodzaju zamówionego przez klienta dania. Osoby, które obsługują gości muszą mieć świadomość, które nakrycia stołowe ? sztućce, talerze, kieliszki - do których dań i alkoholi pasują. Przede wszystkim jednak, tym, co jest najważniejsze w tej kwestii jest obchodzenie się z zastawą stołową w należyty sposób, by uniknąć pęknięć, odprysków, rys i wszelkich innych defektów, które burzą piękno całego wystroju na stole. W sytuacji, gdy któryś element jest uszkodzony, należy go po prostu wymienić na nowy. Czasem takie inwestycje pochłaniają dużą ilość pieniędzy, dlatego warto dbać o zastawę stołową, którą się już posiada. Warto również zainwestować w najlepszą porcelanę, która jest chlubą naszego kraju. Od wielu lat bowiem funkcjonują w Polsce fabryki produkujące porcelanę. Mogę pochwalić się bogata tradycją oraz najwyższą jakością, jaką odznaczają się wyprodukowane przez nich porcelanowe przedmioty. Zakładami tymi są przede wszystkim:

  • Chodzież S.A. funkcjonująca ponad 150 lat,
  • Lubiana S.A,
  • Ćmielów Sp. z o. o. cieszący się ponad 200-letnią tradycją, fabryka powstała bowiem w 1790 roku,
  • Wałbrzych S.A. działający od 1845 roku.

Zakłady te, specjalizujące się w porcelanie stołowej są gwarantem najwyższej jakości i klasy. Restauracyjne stoły, na których zagości tego rodzaju zastawa stołowa wzbudzą podziw każdego i podniosą walory smakowe podawanych potraw. W związku z tym, można mieć pewność, że zadowoleni klienci będą często odwiedzać lokal. A, jak powszechnie wiadomo, żaden punkt gastronomiczny nie ma racji bytu bez pojawiania się gości. Trzeba zatem zrobić wszystko, by zachęcić ich do odwiedzania restauracji. Warto więc zainwestować nie tylko w świetnego szefa kuchni, ale także odpowiedni wystrój, którego elementem jest odpowiednio dobrana zastawa stołowa.